Menduh Leka-Atunis-Ferizaj, Kosovo 2015

Organizer: Menduh Leka

Contact: aida.tregasi@gmail.com

12031991_1037008249663018_791761329063068323_n12049248_924008267693480_3522571674407281355_n

This entry was posted in Ferizaj. Bookmark the permalink.

2 Responses to Menduh Leka-Atunis-Ferizaj, Kosovo 2015

 1. Menduh Leka says:

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067235_1037275869636256_1555306231_n-1.jpg[/img]

  100- Mijë POETË PËR NDRYSHIME / Ferizaj, Kosovë
  100 – Thausands Poets for Change / Ferizaj, Kosovë

  Viti 2015 troket këtë vit në mbarë botën me një problematikë shoqërore dhe sociale edhe më të madhe. Bota është përfshirë nga kriza ekonomike dhe kontradita shumë më të ashpra. Përballja me ekstremizmin dhe luftën në Lindjen e Mesme, dhuna e ushtruar atje dhe prodhimi i mijëra refugjatëve, ka shtuar pasigurine dhe e ka berë botën në mileniunimin e ri shumë më të pasigurtë për qytetrimin sot.

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12049248_924008267693480_3522571674407281355_n-1.jpg[/img]

  Pikërisht shkrimtarë dhe artistë të mbledhur në Ferizaj, Kosovë duke qënë pjesë e këtij manifestimi që nga fillimi dhe përsëri këtë vit diskutuan tema që tronditin opinionin publik dhe krijuesit si qënie humane, për një botë më të mirë dhe për një jetë më ndryshe, për paqe e jo luftë, për jetë më të drejtëe dinjitoze e jo vdekje. Sikurse në gjithë botën poetët e Ferizajt apelojnë dhe protestojnë me zërin e tyre në unison të plotë me gjithë të tjerët për trajtim shoqëror e mjedisor sa më të drejtë etj…
  Poete si Hasije Kryeziu, Menduh Leka, Rabije Bytyqi pjese e Galaktikës Poetike “Atunis” shpalosën dhe shprehën protestën e tyre poetike nëpërmjet poezive .

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067951_1037277512969425_1356344706_n-1.jpg[/img]
  Hasije Selishta Kryeziu

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067981_1037277829636060_1792808122_n-1.jpg[/img]
  Rabije Bytyqi

  Paqe !
  Peace !

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/387132_452798351417347_1258592036_n-1.jpg[/img]
  Menduh Leka

  KUJDES PËR HARMONINË E JEHONAVE

  (Poemë për paqen nga Menduh Leka )

  Ata kanë të drejtë të lozin kapur dora dorës
  të vallëzojnë me ritmin e puhisë pa shije kontaminuese
  Jepini të drejtën hyjnore të mos dëgjojnë zhurma granatash
  kur bien përtokë dhe thejnë buzëgaze

  Pakë qetësi ju lutem derisa ata të pikturojnë ëndërrat

  A e keni ndjekur ndonjëherë
  fluturimin e çrregullt të një fluture kur qëllon automatiku
  Apo të vëzhgoni diellin kur tymnajat mbulojnë shikimin
  atëherë kur hidhet në erë me tritol mish e hekur dhe shpirtëra zhduken?

  Do të bënit mirë ta ngadalësoni hapin.
  Merrni pak kohë nga koha e tyre
  Kujdesuni për dëshirën e Zotit
  Dhe harominë e jehonave
  Tmerri nuk nuk do të zgjasë përgjithmonë
  Por muzika dhe paqja

  Kur blindoni dashurinë e dikujt dhe dita iu mbaron
  shtriheni mbi kufoma për një sy gjumë
  me qindra pyetje të njëpasnjëshme
  që të vijnë ndër mend?
  Do të bënit mirë ta ngadalësoni frymëmarjen dhe hapin.
  jeta ka përparsi ju lutem mos e merrni kaq shpejt.
  Koha është e shkurtër.
  Vetëm muzika zgjatë përgjithmonë.
  Dhe harmonia jehonave për paqë në tërë globin.

  Edhe ti që shkrep mbi një lule a një zog njeri apo flutur
  ke dëgjuar ndonjëherë muzikën e jetës?
  Mos u nxito se ke harrruar ta marrësh me vete tingullin e paqës

  Këtu le të mbetet Planeti i Paqës
  E ngjituni diku te Planeti i Zi dhe hidhni valle vdekjesh
  Në atë çmendinë planetare larg shpirtërave që vallzojnë
  Dora dorës dhe i buzëqeshin Zotit dhe Lirisë

  Lejoni të shijojnë dhe të jetojnë në Planetin e Paqës
  Me harmoninë e të gjitha jehonave.

  Me muzikën që patjetër do të zgjasë përgjithmonë.

  TAKE CARE OF THE HARMONY OF ECHOES
  ( Poem for Peace by Menduh Leka )

  They have the right to play hand in hand
  to dance to the rhythm of the breeze with no contaminated taste
  Give them the divine right not to hear the noise of granades
  when they fall down and break the smiling faces

  Little serenity until they paint dreams

  Did you ever follow
  erratic flight of a butterfly when automatic rifle strikes
  Or did you ever observe the sun when the smokescreen cover viewing
  when blown up with dynamite then flesh and iron and souls disappear?

  You would do well to slow down the pace.
  Take some of their time
  Take care of God’s desire
  And the harmony of echoes
  Horror will not last forever
  But music and peace

  When you armor someone’s love and your day ends
  you lie on the corpses for a nap
  with hundreds of consecutive questions
  that come to your mind?
  You would do well to slow down breathing and pace.
  life has the advantage so please do not destroy it so quickly.
  Time is short.
  Only the music lasts forever.
  And the harmony of echoes for peace around the globe.

  And you who fire on a flower or a bird or a man or a butterfly
  have you ever heard the music of life?
  Do not rush because you have forgotten to take away the voice of peace

  Here should remain the Planet of Peace
  And climb somewhere to the Dark Planet and dance the deaths’ dances
  In that planetary madhouse far away from souls that dance
  Hand in hand and smile to the God and Freedom

  Allow the to enjoy and live in Peace Planet
  In the harmony with all echoes.

  With music that will definitely live forever.

  Poems by Menduh LEKA
  Translated by Fadil Bajraj

 2. [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067235_1037275869636256_1555306231_n.jpg[/img]

  100- Mijë POETË PËR NDRYSHIME / Ferizaj, Kosovë
  100 – Thausands Poets for Change / Ferizaj, Kosovë

  Viti 2015 troket këtë vit në mbarë botën me një problematikë shoqërore dhe sociale edhe më të madhe. Bota është përfshirë nga kriza ekonomike dhe kontradita shumë më të ashpra. Përballja me ekstremizmin dhe luftën në Lindjen e Mesme, dhuna e ushtruar atje dhe prodhimi i mijëra refugjatëve, ka shtuar pasigurine dhe e ka berë botën në mileniunimin e ri shumë më të pasigurtë për qytetrimin sot.

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12049248_924008267693480_3522571674407281355_n.jpg[/img]

  Pikërisht shkrimtarë dhe artistë të mbledhur në Ferizaj, Kosovë duke qënë pjesë e këtij manifestimi që nga fillimi dhe përsëri këtë vit diskutuan tema që tronditin opinionin publik dhe krijuesit si qënie humane, për një botë më të mirë dhe për një jetë më ndryshe, për paqe e jo luftë, për jetë më të drejtëe dinjitoze e jo vdekje. Sikurse në gjithë botën poetët e Ferizajt apelojnë dhe protestojnë me zërin e tyre në unison të plotë me gjithë të tjerët për trajtim shoqëror e mjedisor sa më të drejtë etj…
  Poete si Hasije Kryeziu, Menduh Leka, Rabije Bytyqi pjese e Galaktikës Poetike “Atunis” shpalosën dhe shprehën protestën e tyre poetike nëpërmjet poezive .

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067951_1037277512969425_1356344706_n.jpg[/img]

  Hasije Selishta Kryeziu

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/12067981_1037277829636060_1792808122_n.jpg[/img]

  Rabije Bytyqi

  Paqe !
  Peace !

  [img]https://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/wp-content/uploads/387132_452798351417347_1258592036_n.jpg[/img]

  Menduh Leka

  KUJDES PËR HARMONINË E JEHONAVE

  (Poemë për paqen nga Menduh Leka )

  Ata kanë të drejtë të lozin kapur dora dorës
  të vallëzojnë me ritmin e puhisë pa shije kontaminuese
  Jepini të drejtën hyjnore të mos dëgjojnë zhurma granatash
  kur bien përtokë dhe thejnë buzëgaze

  Pakë qetësi ju lutem derisa ata të pikturojnë ëndërrat

  A e keni ndjekur ndonjëherë
  fluturimin e çrregullt të një fluture kur qëllon automatiku
  Apo të vëzhgoni diellin kur tymnajat mbulojnë shikimin
  atëherë kur hidhet në erë me tritol mish e hekur dhe shpirtëra zhduken?

  Do të bënit mirë ta ngadalësoni hapin.
  Merrni pak kohë nga koha e tyre
  Kujdesuni për dëshirën e Zotit
  Dhe harominë e jehonave
  Tmerri nuk nuk do të zgjasë përgjithmonë
  Por muzika dhe paqja

  Kur blindoni dashurinë e dikujt dhe dita iu mbaron
  shtriheni mbi kufoma për një sy gjumë
  me qindra pyetje të njëpasnjëshme
  që të vijnë ndër mend?
  Do të bënit mirë ta ngadalësoni frymëmarjen dhe hapin.
  jeta ka përparsi ju lutem mos e merrni kaq shpejt.
  Koha është e shkurtër.
  Vetëm muzika zgjatë përgjithmonë.
  Dhe harmonia jehonave për paqë në tërë globin.

  Edhe ti që shkrep mbi një lule a një zog njeri apo flutur
  ke dëgjuar ndonjëherë muzikën e jetës?
  Mos u nxito se ke harrruar ta marrësh me vete tingullin e paqës

  Këtu le të mbetet Planeti i Paqës
  E ngjituni diku te Planeti i Zi dhe hidhni valle vdekjesh
  Në atë çmendinë planetare larg shpirtërave që vallzojnë
  Dora dorës dhe i buzëqeshin Zotit dhe Lirisë

  Lejoni të shijojnë dhe të jetojnë në Planetin e Paqës
  Me harmoninë e të gjitha jehonave.

  Me muzikën që patjetër do të zgjasë përgjithmonë.

  Poezi nga Menduh Leka

  TAKE CARE OF THE HARMONY OF ECHOES
  ( Poem for Peace by Menduh Leka )

  They have the right to play hand in hand
  to dance to the rhythm of the breeze with no contaminated taste
  Give them the divine right not to hear the noise of granades
  when they fall down and break the smiling faces

  Little serenity until they paint dreams

  Did you ever follow
  erratic flight of a butterfly when automatic rifle strikes
  Or did you ever observe the sun when the smokescreen cover viewing
  when blown up with dynamite then flesh and iron and souls disappear?

  You would do well to slow down the pace.
  Take some of their time
  Take care of God’s desire
  And the harmony of echoes
  Horror will not last forever
  But music and peace

  When you armor someone’s love and your day ends
  you lie on the corpses for a nap
  with hundreds of consecutive questions
  that come to your mind?
  You would do well to slow down breathing and pace.
  life has the advantage so please do not destroy it so quickly.
  Time is short.
  Only the music lasts forever.
  And the harmony of echoes for peace around the globe.

  And you who fire on a flower or a bird or a man or a butterfly
  have you ever heard the music of life?
  Do not rush because you have forgotten to take away the voice of peace

  Here should remain the Planet of Peace
  And climb somewhere to the Dark Planet and dance the deaths’ dances
  In that planetary madhouse far away from souls that dance
  Hand in hand and smile to the God and Freedom

  Allow the to enjoy and live in Peace Planet
  In the harmony with all echoes.

  With music that will definitely live forever.

  Poems by Menduh LEKA

  Translated by Fadil Bajraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *