Mitko Gogov-Strumica, Macedonia 2013

ORGANIZER: Mitko Gogov

CONTACT: dzamski@yahoo.co.uk

1476183_188387758021606_125740633_n

https://www.facebook.com/events/241748279325192/

Saturday, December 14, 2013
9:00pm in UTC+01

Датум: 14 Декември, 2013 Локација : Кафе бар „У“ – Гевгелија , Македонија

Опис: „100 Илјади поети за промена“, Струмица, Македонија, во соработка со кафе бар „У“ и Дом на култура Гевгелија, организира поетко читање: NO SAFE HEAVEN.

Оваа поетска манифестација ќе биде посветена на Енди Лопез, 13 -годишно дете од Санта Роса, Калифорнија. Момче кое беше застрелано 7 пати и убиено од страна на полицијата заради држење во себе играчка пиштол.

На оваа манифестација ќе биде промовиран Алманахот за 2013 година, насловен „100 илјади поети за промени“ – Македонија, зборник што своевремено претставува антологија во која се застапени 50на поети, а на поетското читање: NO SAFE HEAVEN ќе настапат десетина поети од кои дел се застапени во оваа книга.

Учесниците ќе имаат можност да направат фотографија со знак “Правда за Енди” (Justice for Andy), која ќе биде испратена во САД како демонстрација на солидарност со главните организатори.

На отварањето на манифестацијата најпрво ќе се презентира една статија поврзана со убиството на Енди, а ќе имаме можност да видиме и галерија од фотографии од луѓе кои се придружуваат кон солидарноста, а воедно се против полициската бруталност на глобално ниво, но и на локално, затоа што неодамна имаше случај на полициска бруталност и во Македонија, случај кој беше поддржан од цела држава.

На овој настан ќе се случи и првата меѓународна промоцијата на видеото “No safe haven”, песна на Елис Ебакор посветена на Енди Лопез, a snimena во Warri, Delta State, Нигерија.

Ова е меѓународна манифестација која преку социјално ангажирана поезија и преку јавна демонстрација на солидарност и единство укажува на тоа дека „100 Илјади поети за промена“ како глобално движење се бори против полициската бруталност и кршењето на човековите права.

Сакате и Вие да читате? Слободно пријавете се!
Се гледаме во Гевгелија! 🙂

PRESS RELEASE:

Date: December 14, 2013
Location: Gevgelija, Macedonia
Title:

Description:

This poetry event will be dedicated to Andy Lopez, the 13 year old Santa Rosa, CA boy shot 7 times and killed by police for carrying a toy gun.

15 Poets will be participating in this poetry reading in celebration of publication of Almanac 2013, the 100 Thousand Poets for Change-Macedonia 2013 Poetry Anthology. 50 poets are included in this Anthology

There will be a group photo taken of the participants carrying a sign,” Justice for Andy” which will be sent to us in the United States as a demonstration of solidarity.

Also, in Macedonia they will be translating articles about the killing of Andy and they will be reading about Andy and discussing police brutality in Macedonia and police brutality globally.

This event will also include the first international release and promotion of “NO SAFE HAVEN”, a song dedicated to Andy Lopez, produced in Warri, Delta State, Nigeria by Ellis Ebakor accompanied by a photographic slide show of people around the world who have joined together in this international expression of unity against police brutality and human rights violations.

======================

This entry was posted in Strumica. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.