Volos Poetry Slam

Organizer: Psaralidou Elena /  Διοργανώτρια: Ψαραλίδου Έλενα

Ποιητική παράσταση στον Πολυχώρο Τέχνης (Αντωνοπούλου 17) , 22/9  20:00 

Η ομάδα VOLOS POETRY SLAM  ενεργοποιήθηκε μετά το διαγωνισμό poetry slam που προκηρύχτηκε  από τα λογοτεχνικά περιοδικά ΔΕΚΑΤΑ, ΠΟΕΤΙΞ, ΙΝΤΕΞ, ΜΠΟΥΚΠΡΕΣ και το ηλεκτρονικό περιοδικό POEMA στην Αθήνα και διοργανώθηκε στην πόλη του Βόλου  τον Μάρτιο 2010 από την δικηγόρο και ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου στα καφέ της πόλης  ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ και   ΧΑΡΤΑ στις 22 και 23 Μαρτίου 2010.

Ελαβε μέρος τον Ιούλιο 2010  στο διεθνές φεστιβάλ προφορικής αφήγησης του Στέλιου  Πελασγού στην Τσαγκαράδα, τα Χριστούγεννα 2010 παρουσίασε την παράσταση «Καλά Κρισ-τούγεννα» στο καφέ «Φελούκα» ,  την 21 Μαρτίου 2011 παρουσίασε την παράσταση  με τίτλο «Μονάχα με την ποίηση»  για την παγκόσμα ημέρα ποίησης στο καφέ «Βάμμα Νυκτός», τον Μάιο 2011 μέλη της συμμετείχαν στο διεθνές φεστιβάλ προφορικής αφήγησης του Στέλιου  Πελασγού στην Κοζάνη και στις 24 Σεπτέμβρη 2011 παίρνει μέρος στην παγκόσμια εκδήλωση ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ στο Βόλο. Στην ομάδα συμμετέχουν οι: Μάρω Αισώπου, Κατερίνα Ζούζουλα, ευΑγγελος Κάβουρας, Ελένη Καραβασίλη , Sirona Medicus, Αλέξανδρος Μακρυγιάννη,  Στέλιος Πελασγός, Ποιητής εκ Πηλίου, Έλλη Σαμαλίδου και Ελενα  Ψαραλίδου.

Στόχος τους είναι το ποίημα να βγει από το εργαστήρι του δημιουργού και χωρίς διαμεσολάβηση τρίτου προσώπου να φτάσει στη σκηνή και να παρουσιασθεί από τον ίδιο με τους τρόπους που του υπαγορεύει η φαντασία του και η ερμηνευτική του ικανότητα.

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1984 στο Σικάγο, στο Σαν Φρανσίσκο, εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαικές χώρες δημιουργώντας ένα εκπαιδευμένο κοινό στις σκηνές που παρουσιάζεται το σλαμ. Στην Αμερική παρουσιάσθηκε ως μέρος  της Ραπ πόετρυ , της χιπ χοπ ποετρυ ή των απαγγελιών των μπιτνικς. Στη χώρα μας πρόσφατα ξεκίνησε και το ζητούμενο είναι να παρουσιασθεί με τον τρόπο που ταιριάζει στην παράδοση και στην αισθητική μας.

Η πρόκληση απευθύνεται πρώτα στους ίδιους τους γράφοντες .Δεν αρκεί να εκθέσουν το έργο τους στο κοινό, αλλά πρέπει να εκτεθούν και οι ίδιοι και να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν με την παρουσία τους αυτό που έγραψαν. Ταυτόχρονα  είναι πρόκληση προς το κοινό να δεχτεί να παρακολουθήσει την ποίηση ως δρώμενο που εξελίσσεται μπροστά του και να συμμετάσχει σ’αυτό. Σαφώς η  πρόκληση απευθύνεται προς την ποίηση που την καλεί να βρει τρόπους να φτάσει κοντά σε μεγαλύτερο κοινό αυξάνοντας την απήχησή της. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι ο σεβασμός και η σοβαρότητα, τόσο  από τους δημιουργούς, όσο  και από το κοινό.

Έλενα Ψαραλίδου -Φιλιππιτζή

This entry was posted in Volos. Bookmark the permalink.

4 Responses to Volos Poetry Slam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *