Vasa Radovanovic- Gresnici-Belgrade, Serbia 2017

ORGANIZER: Vasa Radovanovic

CONTACT: vasa.goca@gmail.com

100 THOUSAND MUSICIANS for CHANGE / Serbia
30 September 2017 – Club Urmus (Association of Serbian rock musicians), Belgrade…
Four bands:
GRESNICI
ARITMIA
AMNEZIJA
NEISKUSNI ROKERI

 

Kad zasvira ,,Sto hiljada muzičara za promene”

Kad zasvira ,,Sto hiljada muzičara za promene”

I ove godine su se odazvali muzičari i ostali umetnici iz celog sveta, a dokumentacija sa svih događanja se čuva trajno u biblioteci Stanford univerziteta.

Piše: Vasa Radovanović

I ove godine, šesti put po redu, srpski koncert povodom velike svetske akcije ,,Sto hiljada muzičara za promene” održan je u organizaciji Udruženja rok muzičara Srbije na istom mestu – u dobro poznatom Urmusovom klubu u Beogradu. Akciju je pokrenuo, pre šest godina, profesor Majkl Rotenberg, sa Stanford univerziteta, a cilj joj je da umetnici iz celog sveta (muzičari, pesnici, performeri…) u isti dan, poslednje subote u mesecu, upute glas razuma, bolje reći vapaj, moćnicima koji vladaju svetom da konačno dođe do promena na bolje – pravednijeg društva, manje gladi, ratova, izbeglica, više ljudskih prava… I ove godine su se odazvali muzičari i ostali umetnici iz celog sveta, a dokumentacija sa svih događanja se čuva trajno u biblioteci Stanford univerziteta.

Prohladna septembarska noć nije sprečila da se već pola sata pre početka koncerta napuni Urmusov klub što nam pokazuje da je publika uvek željna dobrog zvuka.

22207156_1650872348267719_940322299_n

Prvi su na binu izašli Grešnici. Čvrstim ritmom i svojim angažovanim tekstovima odlično su se uklopili u poentu celog događaja. Publika im je davala podršku i zajedno sa njima pozivala da svi mislimo svojim glavama, isključimo televizore i pokrenemo se protiv svih totalitarizama i sistema represije…

Posle njih nastupaju dva benda koji su bili finalisti ovogodišnje Zaječarske gitarijade.

Amneziju, od njihovog već dobro poznatog hita ,,Samo se pojavi” (da primetim aranžerski dovedenog do savršenstva) do poslednje odsvirane pesme, publika je pratila sa uživanjem i ovacijama. Besprekorna svirka uz harizmatičan vokal nikog nije ostavljala ravnodušnim. Razmena energije sa publikom je bila sjajna. Nadam se da će, konačno, i njihov album ugledati svetlo dana, posebno sada, posle sjajnog nastupa na gitarijadi.

22192816_1650872244934396_1964482528_n

I sledeći bend Aritmia je, takođe, bio finalista gitarijade. Mladi momci, puni snage i energije, sa zanimljivim pesmama, ali puno tvrđeg zvuka, privukli su pažnju ljubitelja istog. Na sve strane su prštali su rifovi i energija te uz gomilu dima i piva ispunjavali Urmusov klub. Publika je posebno dobro prihvatila pesmu „Unija“. Njihovi fanovi, ali i ostali posetioci su zadovoljno ispratili nastup. Bend o kojem će se, sigurno, još dosta čuti samo ako budu uporni i istrajni na svom putu.

Posle mlađih snaga koje obećavaju dolaze stariji rok veterani sa malo provokativnim imenomNeiskusni rokeri. Oni su nam ponudili otrodoksni, prepoznatljiv rok zvuk uz odlično zanatsko izvođenje. Sa par obrada su još dodatno podigli, ionako vruću atmosferu u klubu.

22207196_1650872351601052_2012795846_n

Na kraju, kao peti i iznenađenje večeri, iako nisu bili najavljeni na plakatu, nastupili su vladari beogradskih klupskih prostora – fenomenalni Ulični psy. Bezbrojni odsvirani koncerti iza njih su ostavili trag, i njihov zvuk je mogao samo publiku da ostavi bez daha. Nije se znalo šta ju je diglo do delirijuma, savršeno odsvirane pesme ili neverovatna enegija, upotpunjeni sa pamtljivim i karakterističnim vokalom. Par obrada koje su izveli, po mom skromnom mišljenju, bile su daleko bolje od originala (da sad ne pišem o kojim pesmama se radi i prozivam nekog).

Iako je koncert zagazio duboko u noć i premašio predviđeno vreme nikome se nije izlazilo iz ovog vrelog rokenrol kutka u hladnu jesenju noć. Ali moralo se. Do sledeće godine i novog koncerta.

22207322_1650872368267717_207763411_n

Poruka i pozitivna energija su preko interneta, elektronskih medija i sajta organizatora poslati u svet. Da li će je neko prihvatiti? Već sutradan smo na vestima čitali o brutalnosti policije u Španiji, o terorizmu širom sveta, o zveckanju oružja i nuklearnih glava… Da li će svi ovi pozivi za promene uroditi plodom? Mi koji smo učestvovali u akciji se nadamo da hoće. Inače, neće biti ni nas ni sveta…

This entry was posted in Belgrade. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *